top of page

Lien Van de Kelder, Gwen Cresens & Ad Cominotto

Lien-Van-de-Kelder-sofie-silbermann_web.jpg

De Middellandse zee, de wit-blauw gestreepte parasols, de geur van zonnecrème met kokos, de beignets op het strand, de pastis op een zonovergoten terras, de jeux de boules onder de platanen, luid toeterende auto’s en een knetterende radio van achter de toog.

 

Vanuit Monte Carlo, mondaine stad gelegen op de grens tussen Frankrijk en Italië, stuurde de legendarische zender “Radio Monte Carlo” vanaf de jaren ‘60 een muzikale potpourri de ether in. Popmuziek en chansons veroverden de huiskamers aan beide kanten van de grens.

Honderd jaar eerder brachten Italiaanse gastarbeiders het accordeon naar Frankrijk.Ze pikten er de volksmuziek op uit de Auvergne en zo ontstond een nieuw genre, de musette. De instrumentale broer van het franse chanson. De blues van Parijs. Hoe franse en Italiaanse cultuur versmelten.

 

De zwoele Méditerranée is de thuishaven van vele muziekjes. Lien Van de Kelder kent de streek als haar broekzak. Ze studeerde in Zuid-Frankrijk, maakte vaak uitstapjes over de grens naar de laars van Europa, en hield er een grote liefde aan over voor Franse en Italiaanse chansons en pop.

Radio Monte Carlo
bottom of page