Jonas Winterland

_DSF8103Winterland_web.jpg

Jonas Winterland speelt zijn bekendste nummers in een vernieuwd jasje.

In januari 2013, de diepgevroren kern van de winter, debuteerde de toen al 29-jarige Jonas Winterland met het album ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’, een plaat vol weifelende liedjes over liefde, leven en dood. 29, omdat hij eerst schrijver was geweest, zij het uitsluitend in het diepst van zijn gedachten.  Boeken schreef hij namelijk (nog) niet. Maar 29, dat was toch al stokoud in de wereld van de rock & roll?  Nog een geluk dat Winterland zo rock & roll is als een pasgeboren dwergkonijntje.

Zijn debuutalbum werd een onverwacht succes, omarmd door zowel Tom Barman (dEUS) als Raymond van het Groenewoud, en werd de kiem van een rijk en eigenzinnig oeuvre.  Bleek dat Winterland toch een schrijver was, maar dan één die zijn woorden zorgvuldig toonzette. 

Na vier albums en een boek blikt Jonas Winterland in ‘RETROSPECT – 10 jaar Jonas Winterland’ terug op het afgelopen decennium.  Dat doet hij met nieuwe muzikanten, die zijn songs uit het afgelopen decennium van een nieuwe, vaak verrassende outfit voorzien. 

En dat doet hij vooral met veel verwondering: hoe is het in godsnaam mogelijk dat hij nog steeds liedjes mag schrijven?  Dat u vanavond toch weer in de zaal zit?

Retrospect